Hur man sparar radioprogram från webben

En gång i tiden, dvs för några år sedan, var det enkelt att spela in ett radioprogram. Det var bara att sätta på radion när programmet sändes och sedan in med ett kassettband och spela in. Idag vill man hellre spela in radioprogrammet i MP3-format från webben. Det är inte alls lika enkelt, I varje fall inte för mig, men å andra sidan är resultatet mycket bättre när jag väl gjort inspelningen.

Nedan finns en liten guide till hur man kan göra idag om man vill spela in radioprogram som man kan lyssna på via webben. Guiden förutsätter att du använder MS Windows. Använder du Linux är det troligen en smula lättare.

Kanske kommer det att bli olagligt, men ännu så länge får du spela in radio- och TV-program för personligt bruk (såvitt jag förstår). Microsoft verkar dock inte gilla att du spelar in program ens för privat bruk. Det går inte att spara det man spelar i Microsoft Media Player utan man behöver andra program.

Spela in ett radioprogram - hur man gör steg för steg

De instruktioner som följer nedan visar hur man kan spela in P1 Sommar från 30-dagars arkivet. När jag hinner kommer jag att lägga till instruktioner för andra sändningstyper.

Du behöver installera ett fritt program, nämligen VideoLAN. Gör det först och följ sedan instruktionerna nedan. (Instruktionerna är gjorda 2008-07-31 och gäller för den version av VideoLAN som fanns då, dvs 0.8.6h.)

Det är inte svårt att spela in från P1 Sommars 30-dagars arkiv, men det är ganska många små steg, som kan sammanfattas som:

Skaffa en länk till radioprogrammet

Klicka på media-spelaren i IE Det första problemet är att få tag på en länk till radioprogrammet så att vi kan spela det i VideoLAN. Det kräver en del små steg:

Starta programmet du vill lyssna på i Firefox. Jag har som exempel valt Sommar i P1 med Peter Rost, ett mycket bra och intressant program som tål att lyssnas till flera gånger. Du hittar det via Sommar i P1:s hemsida.

Set till att du som format har valt Windows media. Högerklicka på själva mediaspelaren, t ex långt ut till höger. (Eventuellt måste du vänsterklicka först.)

Properties fönstret Välj Properties i menyn. Då får du upp ett properties fönster. Längst ned finns länken (Location) till själva program-filen. Kopiera den. (Det enklaste, tycker jag, är att trycka TAB tills du kommer dit och sedan control-C.):

Öppna radioprogrammet i VideoLAN

Öppna en Network Stream i VideoLAN Nu har vi en länk som vi kan använda i VideoLAN. Starta nu VideoLAN. Öppna en Network Stream där:

Fyll i URL:en Det är en HTTP URL du har kopierat tidigare, fyll i den.

VideoLAN börjar nu spela radioprogrammet. Stäng fönstret i Internet Explorer som också spelar programmet så att inte båda gör det samtidigt.

Spara radioprogrammet via VideoLAN

Start Wizarden för att spara radioprogrammet Nu kommer det roliga: hur man sparar radioprogrammet. Det gör du via Wizarden i VideoLAN.

Spara till fil Välj att spara till en fil.

Välj det som spelas Det du vill spara är det som spelas så välj Existing playlist item.

Fyll i audio Och av någon anledning fattar VideoLAN inte att det är audio så du får fylla i det här.

Välj RAW I det här fallet så är det redan i MP3 format så välj RAW här.

Fyll i filnamnet Här ska du fylla i filnamnet som du vill spara programmet till. Enklast är att klicka på Choose.

Nu tystnar datorns högtalare och inspelningen börjar.


Fria program är sådana där du har tillgång till källkoden. De programmen är oftast ofarliga att installera på din dator, i varje fall om du laddar ned dem från rätt ställe. Vem som helst kan nämligen kontrollera vad programmet kan göra (om man kan förstå program-kod förstås). Gratis-program kan däremot vara tvivelaktiga (men en del av dem är också mycket bra).