FOI:s planer på vapenfabrik – vilka är de ekonomiska argumenten?

FOI:s planer på vapenfabrik har väckt reaktioner skriver Ekot. Jodå, men jag undrar vad drivkraften till detta egentligen var? Vem tjänar på det? Vanligen brukar man motivera vapenexporten med två saker: Vi har inte råd att tillverka vapen själva (vilket vi kanske vill för att vara självständiga) om vi inte exporterer. Och att det ger arbete i Sverige.

Inget av argumenten håller här såvitt jag kan se. Vad är egentligen på gång? Någon form av ekonomiskt argument finns väl (bredvid de politiska)? Oljeimport?

Korruption finns väl inte i Sverige? Sjukhus och liknande slumpas bort för vrakpriser, men någon undersökning om korruption startas inte – för det finns ju ingen anledning i SVERIGE.

Det handlar förstås om stora pengar:

Det handlar om en mångmiljardaffär – en fabriksanläggning i öknen med mer än 30 byggnader.
Ekot har tillgång till en stor mängd hemliga handlingar från bland annat regeringskansliet och FOI. Alla handlar om projektet Simoom.
Dokumenten visar alltså hur en svensk myndighet hjälper den saudiska regimen med planeringen av missilfabrik. Fabriken har ännu inte börjat byggas, men planeringen har alltså pågått sedan 2007.

Mer om vapenfabriken i Saudiarabien:
"Sveriges främsta skäl är faktiskt politiska" | SvD,
Svensk hjälp åt saudisk vapenfabrik | Inrikes | SvD,
Locket på om saudiska vapenfabriken – DN.SE,
"Saudiarabien ser chansen att bli en militär stormakt" – DN.SE